Ελληνική Ιστοσελίδα English Web Site
Γραφείο Τύπου Χάρτης Ιστού Υπηρεσίες

Διεθνής πρωτιά 
Δωρεάν ασύρματο και γρήγορο Internet στο Σύνταγμα

Περιεχόμενα
Εισαγωγή
Πρόσκληση σε όλους
Ελεύθερη Πρόσβαση
Πίνακας πανελλαδικής ευρυζωνικής πρόσβασης

Εισαγωγή Scroll to Top

Από τα εγκαίνια του δικτύου στην Πλατεία ΣυντάγματοςΟι συντονισμένες προσπάθειες εκ μέρους της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνία της Πληροφορίας με στόχο την εξοικείωση των πολιτών της χώρας με τις δυνατότητες της ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Internet απέκτησαν πρόσφατα την πιο χαρακτηριστική έκφρασή τους,  με τη λειτουργία στην πλατεία Συντάγματος δικτύου ασύρματης πρόσβασης Wi-Fi. Τα εγκαίνια της πιλοτικής και εντελώς δωρεάν για τους επόμενους 18 μήνες ασύρματης πρόσβαση στο γρήγορο Internet, στον ευρύτερο χώρο στην πλατεία Συντάγματος, έγιναν από τον υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη

Το ασύρματο δίκτυο (περισσότερα γι’ αυτό μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.athenswifi.gr) βρίσκεται από τις αρχές Ιουνίου στη διάθεση των πολιτών, αλλά και των επισκεπτών της Αθήνας. Προβλέπεται να λειτουργήσει ως τις αρχές του 2008, ως επιδεικτικό έργο για τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρει στην καθημερινή ζωή και την εργασία το γρήγορο Internet.

Η πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών εντάσσεται στην Ψηφιακή Στρατηγική 2006-2013 και συγκεκριμένα στο Σχέδιο για την Ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας ως το 2008. Χρηματοδοτήθηκε από την Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνία της Πληροφορίας, μέσω του Ε.Π. «Κοινωνία της Πληροφορίας», και υλοποιήθηκε από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με αναδόχους προμήθειας εξοπλισμού και εγκατάστασης τις εταιρείες SPACE Hellas ΑΕ, NetspotExponent και Vivodi ΑΕ (για τη γραμμή διασύνδεσης με το Internet). 

Πρόσκληση προς όλους Scroll to Top

Ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Γιώργος ΑλογοσκούφηςΜετά τα εγκαίνια της πιλοτικής εφαρμογής του δωρεάν ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου στην πλατεία Συντάγματος, ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Αλογοσκούφης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Από σήμερα οι πολίτες της Αθήνας, οι νέοι και οι νέες, αλλά και οι επισκέπτες της θα έχουν στη διάθεσή τους πιλοτικά δωρεάν ασύρματο γρήγορο Internet, στην πλατεία Συντάγματος. Σκοπός μας είναι να εξοικειώσουμε τους πολίτες με το γρήγορο Internet ως το 2008, ώστε να αξιοποιήσουν τα πρακτικά οφέλη που φέρνει στην καθημερινή τους ζωή και εργασία. Ανάλογες δράσεις εξοικείωσης με το Internet υλοποιούμε σε 85 σημεία της Ελλάδας κι αυτή η πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών αποτελεί ένα ακόμη πρακτικό βήμα υλοποίησης της Ψηφιακής Στρατηγικής της Κυβέρνησης. Στο πλαίσιό της εξελίσσεται με επιτυχία ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του γρήγορου Internet στη χώρα μας, συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις της Ψηφιακής Στρατηγικής εντάσσονται στην πολιτική μας για μια οικονομία περισσότερο δυναμική, περισσότερο παραγωγική, που αξιοποιεί σύγχρονα μέσα για να απελευθερώσει το δυναμικό του κάθε πολίτη και της κάθε επιχείρησης. Θα ήθελα να απευθύνω πρόσκληση προς όλους τους νέους και τις νέες, όλους τους πολίτες της Αθήνας, να πάρουν τον υπολογιστή τους και να έρθουν τις επόμενες ημέρες στην πλατεία Συντάγματος, να καθίσουν και να συνδεθούν δωρεάν και ασύρματα στο γρήγορο Internet».

Ο Ειδικός Γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας, καθ. Βασ. Ασημακόπουλος, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «η Ψηφιακή Στρατηγική 2006-2013 της Κυβέρνησης γίνεται κάθε μέρα πράξη. Από σήμερα οι πολίτες της Αθήνας έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν δωρεάν με το γρήγορο Internet στην πιο πολυσύχναστη πλατεία. Τυατόχρονα, όμως, ενισχύεται και η τουριστική εικόνα της Αθήνας, καθώς η ασύρματη πρόσβαση στο Internet αποτελεί πλέον βασικό συστατικό για την προσέλκυση τουρισμού υψηλής στάθμης. Το Σχέδιό μας για την Ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας ως το 2008 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Παρών στα εγκαίνια ήταν και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Internet (ΕΕΧΙ), Νίκος Βασιλάκος, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Το ασύρματο Internet στο Σύνταγμα γίνεται τώρα πραγματικότητα! Καλούμε όλους τους χρήστες να πάρουν τους φορητούς υπολογιστές, τα PDA και τα κινητά τους και να έρθουν να το χαρούν. Αυτό που γίνεται το 2006 στο Σύνταγμα είναι μια ευρωπαϊκή πρώτη, μια ειρηνική επανάσταση, η οποία θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, θα διαδώσει την ευρυζωνικότητα και θα βελτιώσει την τουριστική εικόνα της χώρας».

Ελεύθερη πρόσβαση Scroll to Top

Περιοχή εμβέλειας του ασύρματου δικτύου από το ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠΗ πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυο της πλατείας Συντάγματος είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες, αρκεί να διαθέτουν φορητό υπολογιστή (laptop) ή υπολογιστή χειρός (PDA), που υποστηρίζουν τεχνολογίες Wi-Fi. Κάθε πολίτης μπορεί πλέον να συνδεθεί στο Internet μέσω του φορητού υπολογιστή του, ενώ κάθεται σε ένα παγκάκι ή σε ένα καφέ της πλατείας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει, είναι να πληκτρολογήσει τον αριθμό που θα εμφανιστεί στην οθόνη, μόλις προσπαθήσει για πρώτη φορά να προσπελάσει μια ηλεκτρονική σελίδα.

Η ταχύτητα διασύνδεσης στο athenswifi είναι ιδιαίτερα γρήγορη (πρωτόκολλα 802.11b/g), ενώ η συνολική χωρητικότητα της γραμμής σύνδεσης με το Internet είναι 4 Mbps. Το ασύρματο δίκτυο καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος, με έμφαση στα σημεία όπου ο δημότης ή ο επισκέπτης μπορεί να καθίσει και να χρησιμοποιήσει το φορητό του υπολογιστή. Για την καλύτερη κάλυψη της πλατείας έχουν εγκατασταθεί αρκετά σημεία ασύρματης πρόσβασης (Access Points) τα οποία επικοινωνούν ασύρματα με τον κεντρικό εξοπλισμό, που βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών.

Περισσότερες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά, τις στατιστικές και τη λειτουργία του ασύρματου δικτύου στην πλατεία Συντάγματος είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.athenswifi.gr

Πίνακας πανελλαδικής ευρυζωνικής πρόσβασης Scroll to Top

H Ειδική Γραμματεία για την ΚτΠ υλοποιεί δράσεις για την εξοικείωση με το γρήγορο Internet σε 85 ακόμη σημεία της Ελλάδας (κάντε κλικ εδώ, για τον σχετικό πίνακα).

Δείτε σε μεγάλη ανάλυση τον χάρτη κάλυψης του ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ, στην πλατεία Συντάγματος.

Πηγή Αφιερώματος: Περιοδικό Infosoc
Σχόλια Τύπου
O ελληνικός Τύπος (ηλεκτρονικός και «παραδοσιακός») ασχολήθηκε εκτεταμένα με το Δωρεάν ασύρματο Internet στο Σύνταγμα και με τη διεθνή πρωτιά της Αθήνας".
in.gr
economist.gr
kerdos.gr

HellenicRadio.gr 

kathimerini.gr 

Αποδελτίωση Τύπου
Δωρεάν Internet στο Σύνταγμα
Εθνος 

Νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας
Εστία

Πιλοτική δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο γρήγορο Internet
Εξπρές

Δωρεάν Internet στις πλατείες
Κέρδος

Τους χώρισε (και) το Ιντερνετ...
Τα Νέα

Σερφάρετε δωρεάν από την πλατεία Συντάγματος
Κέρδος

Ηρθε το δωρεάν ασύρματο Internet
Μακεδονία

Γρήγορο Ιντερνετ για όλους 
Ελεύθερος

Δωρεάν ασύρματο Ιντερνετ στην πλατεία Συντάγματος
Ελεύθερος Τύπος

Δωρεάν ασύρματο Δίκτυο
Η Ακρόπολη

Δωρεάν ασύρματο Internet στο Σύνταγμα 
Το Βήμα

Δωρεάν ενημέρωση σε 85 σημεία της χώρας 
Αυριανή

Δωρεάν Ιντερνετ μέσω ασύρματης δικτύωσης
Ναυτεμπορική

Δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Internet 
Καθημερινή

   Ταυτότητα   :   Προσβασιμότητα   :   Χάρτης Ιστού   :  Όροι Χρήσης   :  Επισκεψιμότητα Κόμβου  
Level Double-A conformance icon, W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0 Κοινωνία της Πληροφορίας ©2005 Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης Ευρωπαϊκή Επιτροπή