Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και η επιρροή του στο χώρο της τεχνολογίας πληροφοριών

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) είναι μία έννοια που περιγράφει τη σύνδεση διαφόρων συσκευών με ενσωματωμένους αισθητήρες και εξοπλισμό διασύνδεσης, ώστε να επιτυγχάνεται η συλλογή και μετάδοση δεδομένων μέσα σε ένα δίκτυο.

Έτσι για παράδειγμα, οικιακές συσκευές όπως το ψυγείο, οι κλειδαριές και οι θερμοστάτες μπορούν να συνδεθούν μέσω αισθητήρων με το τηλέφωνό σας ώστε να προβείτε σε κάποια ενέργεια, ή ένα κτίριο να ρυθμίζει αυτόματα το φωτισμό και τη θέρμανση μέσω αισθητήρων. Oλα αυτά χάρη στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων

Η διαφορά με τη μέχρι τώρα ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων είναι ότι αυτή συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο και όχι αφού αποθηκευτούν. Στη συνέχεια γίνεται η εκτίμηση τους, ώστε να ληφθεί η κατάλληλη δράση την κατάλληλη στιγμή και ενόσω εμείς μπορεί να είμαστε απασχολημένοι με κάτι άλλο. Μας σώζει λοιπόν χρόνο και μας δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες για το παρόν αλλά και το μέλλον.

Οι εφαρμογες με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων

Οι εφαρμογές που μπορεί να έχει το Διαδίκτυο των Πραγμάτων είναι άπειρες και ήδη εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς. Μπορεί εκτός από προσωπική χρήση του να εφαρμοστεί στο χώρο της ενέργειας, της γεωργίας, της υγειονομικής περίθαλψης, των κατασκευαστικών έργων, των μεταφορών, της ψυχαγωγίας, της διαφήμισης και άλλα, βελτιώνοντας δραματικά τις υπηρεσίες και σώζοντας μέχρι και ζωές.

Δισεκατομμύρια από συσκευές προβλέπεται να συνδεθούν με το διαδίκτυο τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ οι κυβερνήσεις αναμένεται να ξοδέψουν δισεκατομμύρια για την έρευνα και την εφαρμογή του ΙοΤ σε διάφορους τομείς. Παράλληλα, οι εταιρίες τεχνολογίας πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών(Information Technology) έχουν αρχίσει να διευρύνουν τα προϊόντα τους και να προσαρμόζονται στο πώς διαμορφώνεται η αγορά με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων.

Mεγάλες εταιρίες λογισμικού για υπολογιστές λοιπόν πλέον παρέχουν και ΙοΤ εφαρμογές για κινητά και τάμπλετ που μπορούν να συνδεθούν με συσκευές. Ας δούμε τι άλλες κινήσεις έχουν κάνει πιο συγκεκριμένα κάποιες από τις πιο γνωστές εταιρίες τεχνολογίας πληροφοριών.

Η Ιntel, που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ ημιαγωγών στον κόσμο, σχεδιάζει την ανάπτυξη ειδικών τσιπ χαμηλής ενέργειας για συσκευές, και επίσης τη δημιουργία μεγάλης πλατφόρμας ανταλλαγής δεδομένων.

Διαδίκτυο Πραγμάτων

Η γνωστή σε όλους Microsoft επίσης υπόσχεται τη δημιουργία της μεγαλύτερης πλατφόρμας δεδομένων για συνδεδεμένες συσκευές με εξελιγμένη επεξεργασία τους, ενώ πειραματίζεται και στο βιομηχανικό τομέα του ΙοΤ. Πρόσφατα π.χ. συνέδεσε ένα Jeep Wrangler με ειδική τεχνολογία.

Η Google, που δε θα μπορούσε να λείπει φυσικά από το όλο εγχείρημα, αγόρασε την εταιρία οικιακών συσκευών Nest, συμβάλοντας έτσι στη μαζική διάδοση του ΙοΤ στην αγορά. Ακόμα, το αυτο-οδηγούμενο αυτοκίνητο που είχε λανσάρει λειτουργούσε μέσω δικτύου ΙοΤ. Επιπροσθέτως, ανακοίνωσε το σχεδιασμό σχετικής πλατφόρμας.

Η ΙΒΜ επενδύει δυναμικά στην δημιουργία υποδομών για εφαρμογές και βάσεις δεδομένων για συνδεδεμένες συσκευές, ενώ η κορυφαία εταιρία ηλεκτρονικών προϊόντων, τηλεπικοινωνιών και συσκευών δικτύωσης υπολογιστών Cisco εστιάζει πολύ πλέον στο ΙοΤ.

Η Αpple έχει ήδη δραστηριοποιηθεί με το ρολόι Apple Watch και την πλατφόρμα Apple Homekit, που παρέχει “έξυπνες” συσκευές για το σπίτι σας. Σίγουρα θα ετοιμάζει αθόρυβα ως συνήθως και κάτι άλλο στο άμεσο μέλλον.

Τέλος, ο γερμανικός κολοσσός δημιουργίας λογισμικού SAP μπαίνει στο προσκήνιο με λειτουργική βάση δεδομένων για ΙοΤ και άλλα πολλά σχετικά εγχειρήματα.

ES

Next Post

Η πρόοδος της τεχνολογίας και ή εθισμός στον τζόγο

Thu Jun 7 , 2018
Η πρόοδος της τεχνολογίας και η εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο σίγουρα κάνουν την ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια πιο άνετη και πρακτική, σώζοντας μας πολύτιμο χρόνο. Παρόλα αυτά, δυστυχώς μπορεί να αποδειχτεί από βλαβερή ως καταστροφική για άτομα που είναι εθισμένα στον τζόγο, αφού αυτά μπορούν να υποκύψουν στον πειρασμό […]
Η πρόοδος της τεχνολογίας

Μπορεί σου να αρέσει